ETHAN GOLD – EARTH CITY 1: THE LONGING

Artiest info
Website
facebook

Label: Electrik Gold / Integral

Het is intussen al iets meer dan tien jaar geleden dat de Amerikaanse singer-songwriter en multi-instrumentalist Ethan Gold uit Los Angeles nog wat van zich had laten horen op een soloplaat. Zijn allereerste bekendheid en erkenning verwierf hij in 2007 als producer van het prachtige album “Ash Wednesday” van Elvis Perkins, de muzikale zoon van fimacteur Anthony Perkins.

“Songs From A Toxic Apartment” was in 2011 Ethan Gold’s debuutalbum dat in de muziekvakpers uitbundig werd onthaald en hem al meteen vergelijkingen opleverde met grootheden als ‘eels’, ‘Wilco’, Conor Oberst, Ben Folds en Elliott Smith. Zijn persoonlijke muzikale helden waren echter ‘Pink Floyd’-medeoprichter Syd Barrett die op 50-jarige leeftijd overleed in 2006 en John Lennon die op 40-jarige leeftijd in 1980 in New York lafhartig werd vermoord.

Het was dus aan Ethan Gold om zelf de fakkel van zijn twee idolen over te nemen en dat wil hij nu proberen te doen met de release van een muzikale trilogie die “Earth City” genoemd wordt en waarvan de eerste plaat midden juni is verschenen onder de titel “The Longing”. Zijn elf liedjes op dit eerste album in de reeks van drie vormen een gevarieerde mix van alternatieve rocktracks, catchy folksongs, indie popnummers en romantische ballads.

Voorafgaand aan de release van deze plaat verschenen twee songs uit het nieuwe album al op single: “Alexandria & Me” en “Bright & Lonely City”, niet geheel toevallig de twee nummers die u op de aan deze recensie toegevoegde video’s kunt beluisteren. Ethan Gold is de jongste zoon van de bekende romanschrijver en dichter Herbert Gold die furore maakte met zijn fictie- en non-fictieverhalen over het leven in het moderne Amerika.

De reden voor de lange onderbreking tussen het uitbrengen van zijn twee albums ligt bij een zwaar ongeval dat hij had in 2013 en waarbij hij een hoofdkwetsuur opliep die zijn cognitieve eigenschappen en zijn communicatievaardigheden ernstig hadden aangetast. Na een langjarige revalidatie leerde hij zichzelf weer toeleggen op het componeren van songs en op het bespelen van allerlei instrumenten die hij gebruikte voor het schrijven van soundtracks voor films.

Net als zijn literair actieve vader besteedt ook Ethan Gold erg veel aandacht aan de teksten die hij voor zijn songs schrijft zoals o.a. blijkt uit de twee reeds vernoemde nummers op de video’s, maar ook waarneembaar bij de liedjes “Storm Coming”, “It’s Okay, Sid” en albumafsluiter “In New York”. In de fragiele liefdesliedjes op deze plaat herkennen we elementen uit de sound die Ethan Gold in 2007 als producer hanteerde voor het album “Ash Wednesday” van Elvis Perkins. Dat is vooral zo in de tracks “Our Love Is Beautiful” (derde single), “It’s Never Enough”, “Pretty Girls”, het liefdevolle eerbetoon aan “Terese” en in de heerlijke pianoballad “Living Without You” waarin we eveneens wel wat gelijkenissen menen te zien met songs van ‘Bright Eyes’-frontman Conor Oberst.

Zoals gebruikelijk is voor een geplande trilogie zullen we in de reeks “Earth City” allicht weldra ook deel 2 en deel 3 van dit songboek van Ethan Gold op cd mogen verwelkomen. In afwachting daarvan kunnen we onze tijd goed opvullen met het luisteren naar deze elf liedjes op deel 1: “The Longing”.

(valsam)